Czy Octavia II 1.6 MPI do zagazowania jeszcze się opłaca ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

gaz jest oplacalny . co tu kalkulowac. szkoda ze pod gaz sa tylko mulaste wolnossaki.

1.8T byl fajny i dalo go gazowac

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

edit na temat główny:
      Jak dużo jeździsz, planujesz mieć długo to auto i kupisz wóz w dobrym stanie, to grzechem byłoby nie włożyć LPG do silnika BSE... Jak narazie przy dużych przebiegach ekonomicznie nieuzasadnione jest twierdzenie, że LPG się nie opłaca.
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Northeusz
        RS
        • 2010
        • 1677
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
        Oj taaak :diabelski_usmiech. Chociaż myślę, że LPG pod TSI (i ogólnie do bezpośredniego wtrysku) ruszy do przodu. Jest technologia, zaporą jest cena. Ale pierwsze sekwencje też były cenowo kosmiczne. Wiadomo, że obecne ceny nie spadną w ciągu kilku miesięcy, ale cóż - wolnossaki chyba będą już odchodzić powoli, więc raczej wyboru nie ma. Wcześniej czy później LPG do bezp. wtrysku będzie czymś normalnym po prostu.

Mógłbym nieco polemizować z tym arkuszem Agamek12, ale ogólnie niech będzie .
        Pozdrawiam
        Northeusz

Komentarz

• Andrzej.P
          RS
          • 2011
          • 1516
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
          szkoda ze pod gaz sa tylko mulaste wolnossaki.

No niestety, jeśli chodzi o Skodę, to z silnikami kiepsko to wygląda - przynajmniej do czasu, aż instalacje do TSI się nie upowszechnią, stanieją i przede wszystkim nie staną się tak bezawaryjne jak IV gen.
          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

edit na temat główny:
            Jak dużo jeździsz, planujesz mieć długo to auto i kupisz wóz w dobrym stanie, to grzechem byłoby nie włożyć LPG do silnika BSE... Jak narazie przy dużych przebiegach ekonomicznie nieuzasadnione jest twierdzenie, że LPG się nie opłaca.
            Adam... Używam:

Komentarz

• byq
              Ambiente
              • 2012
              • 171

Agamek12, chcoiażby 5% rozgrzewanie, czyli wychodzi ze po 50km na 1000km nagrzewa mi sie auto

Z urlopem tez pocisnąłeś
              Inline 5 cylinders

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

edit na temat główny:
                Adam... Używam:

Komentarz

• byq
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 171

Agamek12, no własnie pokazałes jakie jest to nie dokładne

Z moich rzeczywistych kalkulacji wynika ze ok 3zł/100km kosztuje mnie benzyna.
                  Zakłady są czynne w sobote, albo nawet poźnym popoludniem, wiec nie potrzebujesz brać urlopu.

Regulacja zawrowów akurat w przypadku 1.6 skodzianowego niema znaczenia.

Świece i tak i tak trzeba zmieniać

Więc z realnych rzeczy to przegląd 70zł + wymiana filtrów czyli ok 100zł w serwisie, a 30zł samemu.
                  Inline 5 cylinders

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8160
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek to juz był w 2010 roku znany na forum lpg, jeden z montazystów napisał tak..... "Uwaga autor pytania to pytacz nie jest na poważnie zainteresowany montażem , radzę nie karmić pytacza".
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

edit na temat główny:
                      Adam... Używam:

Komentarz

• Northeusz
                        RS
                        • 2010
                        • 1677
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Szanowni Koledzy , właśnie wracając do tematu - instalacja do 1.6 MPI jest opłacalna jak najbardziej, co potwierdzają wpisy osób mających u siebie taką konfigurację. Ten silnik bardzo dobrze współpracuje z LPG i nie wymaga żadnych dodatkowych czynności obsługowych. Świece wymienia się jak przy PB, reszta szeroko rozumianego serwisu związana jest z instalacją LPG i najczęściej sprowadza się do wymiany filtru, podpięcia laptopa i sprawdzenia oraz ewetualnej korekty parametrów pracy instalacji.
                        Pozdrawiam
                        Northeusz

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9935
                          • Ford

piotrek_os, a ty masz w dupie to, że świeci ci się "check engine" i masz tandetnie założoną tanią instalację - zluzuj trochę i przestań śledzić moją aktywność w internecie.
                          Adam... Używam:

Komentarz

• Andrzej.P
                            RS
                            • 2011
                            • 1516
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                            to przynajmniej 1 km muszę przejechać na benzynie - czyż nie?
                            Jest to do obronienia, ale tylko przy jakiś dziwnych nastawach instalki --> temp. przełączania.

U siebie mam 30*C (a rzecz jasna można niższą temp - po gwarancji będę testował).
                            W największe mrozy maks. po 300m silnik pracował na gazie.
                            Teraz to maks. 100m.
                            Latem wystarczy, ze wyjadę z garażu i zamknę bramę i już na gazie chodzi.

Przy nagrzanym silniku, to po sekundzie przełącza na gaz.
                            Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                            FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Northeusz
                              RS
                              • 2010
                              • 1677
                              • Octavia I (1U2)
                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

byq, ale ja podałem koszty dla Toyoty, w której nie ma regulacji hydraulicznej luzów zaworowych
                              Ale przedstawianie kosztów w temacie o 1.6 MPI za pomocą kosztów w Toyocie jest nieco naciągane . Można równie dobrze podać "na nie" przykład Subaru Tribeki z H6 pod maską :diabelski_usmiech. Wtedy Agamek cieszyłbyś się, że u siebie w Toyocie masz tak tanio. Poza tym zaworów nie robisz co rok lub co 18 tys km
                              Pozdrawiam
                              Northeusz

Komentarz

• byq
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 171

Agamek12, skad wiesz ile km przejeżdzam ze zakladassz 5%? Może mam przełączanie na LPG ustawione na 20st C i teraz odpalam na gazie?

Ja też weekend poswiecem rodzinie a mimo wszystko mam czas na zakupy, porządek w samochodzie, czy wyskoczyć do warsztatatu. Kwestia organizacji.

Nie zgrywaj profesora bo zaraz bedziesz wyliczał czas w toalecie stracony na sprawy fizjologiczne
                                Inline 5 cylinders

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

i przestań śledzić moją aktywność w internecie
                                  przypadek sprawił, że trafiłem na ostrzeżenie tzw Nikodema :diabelski_usmiech

że świeci ci się "check engine
                                  jak musi to i się zapali a nawet i mrygnie dioda od benz :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

edit na temat główny:
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8160
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez byq
                                      Nie zgrywaj profesora bo zaraz bedziesz wyliczał czas w toalecie stracony na sprawy fizjologiczne
                                      :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

edit na temat główny:
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• Northeusz
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1677
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Northeusz, ale mi się zarzuca, że nie umiem liczyć - więc dlatego się bronię.
                                          Gdybym miał BSE i jeździłbym 25kkm rocznie, to nawet przez chwilke nie zastanawiałbym się nad instalacją...
                                          Agamek, jak najbardziej liczyć umiesz. I powiem Ci, że przy 25kkm to nawet w Toyocie miałbyś LPG założne. Bo doskonale rozumiesz, że jakakolwiek zmiana cen paliw lub roczneg przebiegu "przemalowywuje" arkusz . Relacja samych cen paliw jest taka, że LPG zazwyczaj drożeje w dużym opóźnieniu do PB i to mniej dynamicznie. A jak pokazuje ostatni okres, cena LPG potrafi spadać niezależnie od cen pozostałych paliw.
                                          Koledzy, nie ma co rozdzierać szat - w O2 1.6 MPI opłaca się LPG, a jak ktoś kupi już z LPG no to nie ma nawet co liczyć.
                                          Pozdrawiam
                                          Northeusz

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

No dobra, skoro dalsza dyskusja przestaje odnosić się do rzeczowych argumentów, a zaczyna się bezzasadne obrażanie, to ja kończę dyskusję.
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• Wiltord
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 28

Zamieszczone przez Northeusz
                                              Koledzy, nie ma co rozdzierać szat - w O2 1.6 MPI opłaca się LPG, a jak ktoś kupi już z LPG no to nie ma nawet co liczyć.
                                              O! I ja pod tym zdaniem się podpisuję
                                              Zakupiłem Oktaśkę wraz z LPG. Gdybym kupił bez, to i tak bym odłożył $ by zamontować LPG. Nie lubię chłodnych kalkulacji w excelu bo nijak się one mają do rzeczywistości. Przecież nie będę się w danej chwili zastanawiał czy pojechać gdzieś autem czy nie, bo dziś się nie opłaca. Mam LPG i mam komfort. Potrzebuję w minutę się zebrać i gdzieś pojechać, jadę. I nie zastanawiam się nad kosztami. Fantastyczna sprawa. A potem podjeżdżam na stację - poproszę do pełna - max. 100zł - dziękuję i banan na twarzy. I kto mi wmówi że zdanie "poproszę do pełna" na stacji tankując PB wywoła banana na twarzy? No raczej nikt przy kasie płacąc 220-250zł nie uśmiechnie się. A ja płacąc za pełny zbiornik LPG tak. :szeroki_usmiech I żadne wyliczenia w excelu tego nie zmienią. Bo zwyczajnie w miesiącu, normalnie żyjąc od pensji do pensji, nikt przy zdrowym umyśle nie powie że to mu nie robi różnicy. Kurde robi!. Także jakby nie liczył to tak, przy 1.6 MPI aż się prosi o LPG. Polecam!
                                              [O2] --->>> stworzona do podróżowania...
                                              <<------ Showroom -> moja Oktaśka ------>>

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Wiltord
                                                Potrzebuję w minutę się zebrać i gdzieś pojechać, jadę. I nie zastanawiam się nad kosztami. Fantastyczna sprawa
                                                ale to też był powód anty, bo wtedy się wiecej jeżdzi :diabelski_usmiech
                                                no i dodatkowo robine kilometry, bo "przecież jest dużo tanieJ" to wyjdzie na to, że ten "zysk" jest duuuuużo mniejszy.
                                                Choć nawet wyliczenia w excelu pokazują, ze czym wiecej się jeździ to tym bardziej lpg się opłaca ale nie dla wszystkich widać.

Komentarz

• Wiltord
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 28

Anty(koncepcja) też jest po to by się więcej.. jeździło :2kc Po chusteczkę brać samochód którym się nie będzie jeździło. To nie muzeum :diabelski_usmiech
                                                  [O2] --->>> stworzona do podróżowania...
                                                  <<------ Showroom -> moja Oktaśka ------>>

Komentarz

• patryk23
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1105
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Przyglądam się dyskusji i widzę, że zwolennicy gazu założyliby go nawet gdyby to była oszczędność ,,20 zl,, bo nikt nam nie powie ,,że czarne jest czarne a białe jest białe,, cytując klasyka. To jest trochę tak jak z Benzyną konta Diesel , w mentalności zostaje ,że jest taniej nawet jak robi 10.000 w roku .... .Takie trochę dopasowanie sobie ideologii do stanu faktycznego .

Temat nie odnosi się już do kwestii opłacalności tylko ma być, bo oszczędzisz nie ważne ile i kosztem czego (muł, cykanie wtrysków , dodatkowe czynności)

Komentarz

Pracuję...